Afstudeeropdracht

Afstudeeropdracht
Sisterna is de marktleider voor suikeresters in de voedingsmiddelen industrie in Europa en Noord-Amerika. In Europa is de suikerester markt in de laatste 25 jaar ontwikkeld, echter in de Verenigde Staten van Amerika is deze ontwikkeling pas in 2009 op gang gekomen. Om de strategie voor de komende tien jaar te bepalen is inzicht in de Amerikaanse markt van voedingsmiddelen noodzakelijk.
De kern van deze afstudeeropdracht is het schrijven van een business plan voor de verkoop van suikeresters in de Verenigde Staten van Amerika. (suikeresters zijn hulpstoffen die in voedingsmiddelen worden toegepast)

Bedrijfsomschrijving:
Sisterna (Roosendaal) is in 1992 opgericht als een joint venture van Cosun (Suiker Unie) en DKS (Japanse producent van onder andere suikeresters) met als doel de Europese en Amerikaanse markt te ontsluiten voor het onbekende ingrediënt suikeresters.
Sisterna, als 95% dochter van de Japanse producent, is verantwoordelijk voor de verkoop, marketing en R&D van suikeresters in Europa en Amerika. Sisterna is gevestigd in Roosendaal waar 7 specialisten werkzaam zijn.

Taakomschrijving:
Sisterna wil een reële inschatting van de mogelijke groei van de verkoop van suikeresters op de Amerikaanse markt voor de komende 10 jaar en een inschatting van de investering (in termen van personele investering) die hiervoor nodig is. Dus eigenlijk een beknopt businessplan.


Deelvragen:
• Hoe ziet de markt per applicatiegebied er uit (aantal bedrijven, volume eindproduct)?
• Waarin verschilt de consumentenmarkt in Amerika zich ten opzichte van de Europese markt (trends, type eindproducten, samenstelling)?
• Wat is de totale geprognotiseerde potentie per applicatie voor suikeresters?
• Advies geven of de gekozen marktbewerking voor de Amerikaanse markt juist is.
• Welke marketing communicatie middelen zou Sisterna moeten inzetten op de Amerikaanse markt om de bekendheid van suikeresters in het algemeen en van Sisterna in het bijzonder te verhogen?

Gewenst profiel:
We zijn op zoek naar een student Small Business & Retail Management die internationaal georiënteerd is. Daarnaast is affiniteit voor de voedingsmiddelenindustrie een pré.
Zelfstandigheid, openheid en nieuwsgierigheid zijn kwaliteiten waar we naar op zoek zijn.

Overige informatie:
Sisterna is een informeel bedrijf met een open cultuur, waarbij de team spirit voorop staat. Met specialisten op het gebied van Sales, Marketing, Voedingstechnologie en Logistieke kennis kunnen we een breed scala aan kennis bieden.
Door het internationale karakter van Sisterna met een Japans moederbedrijf en internationale klanten kom je in aanraking met de vele facetten van internationaal zaken doen.

Sollicitatieprocedure:

Voor meer informatie over deze afstudeeropdracht nodigen wij je graag uit om contact met ons op te nemen, via email (peter.van.der.zande@sisterna.com of miranda.huppertz@sisterna.com) of bel gerust op 0165-524730.

Geschikte kandidaten zullen worden uitgenodigd voor een verdere kennismaking bij ons op kantoor in Roosendaal.